Frem
Her kommer testene

vinnavn
Argentina

Ved foten av Andesfjellene, i provinsen Mendoza, plantet en jesuittmunk de første vinplantene på 1700-tallet. Så når Argentina omtales som en del av ”den nye verden” i vinsammenheng, er det en sannhet med visse modifikasjoner.

Argentina er Sør-Amerikas viktigste vinproduserende land, men som seriøs vinnasjon er landet fremdeles i barndommen. Etter at argentinsk vin i mange år var synonymt med tunge, flate hvitviner med rosaskjær laget på druene Criolla Grande og Criolla Chica, begynte vinbønder i Mendoza – som står for tre fjerdedeler av landets vinproduksjon – å eksperimentere med de hvite kvalitetsdruene Chardonnay og Semillion og røde som Malbec, Cabernet Sauvignon og Syrah samt importerte druetyper fra Italia og Spania som Barbera, Sangiovese og Tempranillo

Blant de røde druene er det Malbec som leder feltet. Den typiske argentinske Malbec er en rik, mørk og fruktig vin med snille tanniner og markert eikepreg fra fatlagring. Cabernet-viner fra Mendoza kan være enda kraftigere, men et preg som kan minne om en cru bourgeois fra Médoc. Blant de hvite vinene er det (knapt noen oddsbombe) Chardonnay som dominerer, spesielt som

Man kan fort tro at fordi Chile og Argentina ligger ved Andesfjellene har de den samme mat- og vinkulturen. Mer feil kan man ikke ta.

Argentina har hatt en økonomi som har hatt sine oppturer og store nedturer og dette merker man på investeringene som har blitt gjort i vinmarkene og i produksjonsanlegg. Jeg har selv opplevd begge landene på nært hold og har sett utviklingen i landene. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på hva argentinsk vin har å by på. Solen varmer godt rundt byen Mendoza som ligger helt inn til Andesfjellene og man har liten tilgang på vann. Det regner ikke så ofte her slik at kunstig vanning er en måte å holde vinplantene i live. Vinplantene trenger vann og det eneste vannet som kommer er fra snøsmeltingen i fjellene. Naturlig nok p.g.a. klimaet i dette landet produseres det hovedsakelig rødvin som er noe av kvalitet. Vinmarkene i Argentina ligger også høyere enn i Chile, ca 500-1500 meter over havet.

Dagtemperaturen kan strekke seg godt over 40 grader og det kan være ganske kjølig om kveldene. Dette gjør at druene får en fin modning med fine syrer.

Argentinas hoveddrue for kvalitetvin er den blå druen Malbec. Den klarer seg fint i dette klimaet og det kan bli strålende viner av den hvis man klarer å holde avkastningen lav. Samme drue finner man igjen i Frankrike og da i et område som heter Chaors. Malbec-druen ble fraktet til Argentina på begynnelsen av 1850-tallet og har siden det blitt plantet hyppig.

Malbec blir best hvis man har liten avkastning og da vil vinen lukte av modne plommer, mørke bær og med fin markant syre. Malbec på sitt beste kan også godt lagres i kjelleren. Men jeg vet ikke hvor lenge for jeg har aldri smakt Malbec som er eldre enn 25 år. Men Malbec er mest deilig når den er ung så det er ikke stor vits i å lagre denne type vin for mer enn 2 år.

I den siste tiden har også europeisk kapital kommet inn på banen her og det har gjort sitt til at nye vingårder popper opp.
Mer fransk eik har også blitt tatt i bruk, noen bruker 100 % nye fat og noen er mer moderate. Min erfaring tilsier at et moderat bruk av nye fat er best for Malbec. Dette gjør at vinen ikke blir overlesset med fattoner, men at vinens fruktighet kombinert med kryddertoner fra fatet blir best resultat.

Beste produsenter av Malbec er Bodegas Weinert, Catena Zapata og franskmannen Michel Rolland sin storsatsing Clos de la Siete.

Alle vinene er tilgjengelige i Norge.