Frem
Her kommer testene

vinnavn
Canada

En reise til Leif Ericssons berømte vinland i vest, kan være til et av de mest spennende vinlandene i verden. Canadas vinhistorie er ikke spesielt lang hvis man tenker på moderne vinfremstilling, men det har vært enorme mengder med ville drueplanter helt fra man oppdaget dem på 1500-tallet. For de som ennå ikke har hatt et møte med vinene fra Canada så anbefaler jeg å ønske dem hjertelig velkommen. Etter et besøk i Canada i 2000 hvor jeg oppdaget produksjonene av ICE WINE rundt Niagara Falls ble jeg overbevist at de hadde en fremtid.


ICE Wine
Det produseres vin på både østlig og vestlig side av Canada. Der British Columbia er den viktigste på vestkysten og Ontario er den viktigste på østkysten. Det som gjør vinproduksjon spesielt i Canada er at de egentlig ikke har noe bra klima for vinproduksjon generelt da det er for kaldt i landet. Men på grunn av et flott mikroklima her og der, så fungerer det perfekt. Reiser man til byen Toronto og setter seg i bilen, så bør man ta en titt utover Lake Ontario, for det er nettopp dette som gjør mikroklimaet spesielt bra for ICE Wine produksjon. Har man kjørt bil ca 2 timer sydover så kommer man straks til Niagara on the Lake. Et lite samfunn som består av en handlegate og et fantastisk hotell.

Inniskillin
En av pionerene i dette distriktet heter Donald Ziraldo og han var en av de få som hadde tro på vinproduksjon i dette området. Han var med også og grunnla i dag et av de viktigste vinhusene i Canada som heter Inniskillin. Hvordan påvirker klimaet produksjonen? Lake Ontario skaper varme og isolasjon og stabilt klima til en lang vekstsesong. Fjellkjeden på baksiden av Ontario skaper en støtte og presser den varme luften ned igjen til Lake Ontario.

Når november kommer så fryser Lake Ontario til is på en, to, tre og det blir akkurat som en fryseboks. Fjellkjeden presser da kald luft ned i vinmarkene og alle druer fryser til is. Med denne stabiliteten i klimaet kan man produsere søte viner i 8 av 10 årganger i dette distriktet.

Druene
Druene som man bruker i distriktet er av noe variabel opprinnelse. En av de mest brukte druene til søtvinsproduksjon er druen Vidal som er en hybrid som ikke er tillatt å bruke i Europa. Men her gir den flotte viner.

Vinene har generelt høyt syreinnhold og masse sødme som gjør de ypperlig til søte fruktdesserter, beklageligvis er det bare en produsent på markedet i Norge men vi håper det kommer flere etter hvert.