Frem
Her kommer testene

vinnavn
Champagne

350 år etter at den ble ”oppfunnet” er champagne fremdeles det selvskrevne valget på festbord over hele verden. Ekte champagne fra regionen med samme navn syd for byen Reims står riktig nok bare for hver tolvte flaske musserende vin som selges på verdensbasis, men det er bare champagne som er champagne – og bare vin fra Champagne laget på druene Pinot Nir og/eller Chardonnay som kan kalles champagne.

Benediktinermunken Dom Perignon, som hadde sitt virke i klosteret i Hautvilliers i perioden 1669-1715, tilskrives gjerne æren for å ha ”oppfunnet” champagnen. Sikkert er det at det var denne myteomspunne mannen som oppdaget teknikken med å blande vin fra ulike druer og områder (cuvée), og at han var en av de første som forstod viktigheten av å holde luften borte fra vinen ved hjelp av en kork, og at man kunne presse røde druer til klar, hvit druemost.

Men det som gjør champagne til champagne er jo først og fremst kullsyren, de små, fine boblene. Champagne gjæres i flasken, etter at most fra ulike druer og/eller områder er blandet til den ønskede cuvée. Problemet på Dom Perignons tid var at kullsyren som ble produsert i flaskene under gjæring fikk glasset til å eksplodere. Først langt senere med sterkere, engelske flasker ble dette problemet løst av huset Veuve Clicquot, som også utviklet teknikken der flaskene dreies og gradvis helles mot opp/ned-stilling slik at sedimentene samles under korken og kan fjernes. Først da, en gang i løpet av de første 40 årene av 1800-tallet, var champagnen slik vi kjenner den i dag oppfunnet.

De aller fleste av dagens ledende champagneprodusenter som Krug, Moet & Chandon, Bollinger, Bilecart-Salmon, Laurent-Perrier, Roederer; Salon og Pol Roger har en historie som går tilbake til 1800-tallet