Frem
Her kommer testene

vinnavn
Chile

Chilenske rødviner eksploderte på det internasjonale vinmarkedet – også i Norge – sent på åttitallet.

Kvalitetsvin fra de tradisjonelle vinlandene som Frankrike og Italia var blitt for dyr for mange vanlige forbrukere, og selv ”nye” vinland som Australia var i ferd med å klatre oppover prisstigen.

Dermed rykket Chile inn i den ledige plassen som leverandør av rimelig ”folkevin” av druer som Cabernet Sauvignon og Chardonnay, samt Merlot og Sauvignon Blanc. Med sin beliggenhet på en lang stripe land mellom Stillehavet og Andesfjellene, der varme somre balanseres mot kjølige vinder fra Stillehavet, stortrives vinstokkene i sandrik jord på slettene sentralt i landet syd for hovedstaden Santiago. Regionene Aconcagua og Central Valley med kommunene Casablanca, Maipo, Rapel, og Maule er kjente navn fra chilenske vinetiketter på norske middagsbord. I Norge står chilensk rødvin for en solid andel av totalmarkedet, og var lenge klar markedsleder. Men endringer i markedet, blant annet med suksessen til pappvin, har ført til at Chile nå er forbigått av Frankrike og Italia.

En rekke anerkjente vinprodusenter fra den ”gamle” vinverden har etablert seg i Chile. Først ut var spanske Torres allerede på 70-tallet, senere har så forskjellige aktører som Château Lafite i Bordeaux og Mondavi fra Napa Valley i California investert i chilensk vinmark.