Frem
Her kommer testene

vinnavn
Sør-Afrika

Constantia, Paarl og Stelllebosch

Å plassere Sør-Afrika i ”den nye verden” vinmessig er bare riktig om vin forstås som industri.

På 1600-tallet, før de store europeiske vinhusene i Frankrike engang var etablert, produserte nederlandske nybyggere i Constantia på Cape-halvøya dessertviner på Muscattdruen som bare ble overgått av ungarske Tokay i pris og kvalitet. Som med Argentina der jesuittmunkene plantet vindruer omtrent på samme tid.

Turbulent historie
Historien om Sør-Afrikansk vin er uløselig knyttet til landets turbulente politiske historie. Under apartheidregimet ble det produsert mye god vin i Sør-Afrika, men vinen var i moralsk og politisk forstand blandet med blod. Først etter regimets fall skulle det være duket for den store Sør-Afrikanske vinrevolusjonen. Den kom vel strengt tatt ikke, men den Sør-Afrikanske vinindustrien utvikler seg raskt.

Etter regimets fall ble også makten til det tidligere så mektige statlige vin kooperativet KWV (Kooperatiewe Wijnbowers Vereniging) svekket. Resultatet ble en oppblomstring av mindre, uavhengige produsenter og eksperimentering med nye druesorter.

Regioner
De viktigste vinproduserende regionene i landet ligger alle i nærheten av Kapp det Gode Håp, med regioner som Constantia, Paarl og Stelllebosch i en vifte innover i landet fra Cape Town. Her bidrar kjølige vinder fra Atlanterhavet og det Indiske Hav til bra klima for vindyrking. Lenger inn i landet blir det for varmt.

Sør-Afrika produserer nær sagt alle kategorier vin, fra søte dessertviner og musserende vin via hvite ”travere” som Chardonnay og Sauvgnon Blanc til mektige røde viner av Cabernet Sauvignon og Pinotage, den lokale fetteren til Pinot Noir.