Frem
Viner

1. Baltasar Gracion 2003

2. Fill del Cemps Gran Seleccio 2001

3. Tamaral Roble 2004

4. Gran Feudo Reserva 2001

5. El Miracle 2003

Rangering

Best før mat: Vin 1 og 3 delt plass

Best etter mat: Vin 5

Verst før mat: Vin 5

Verst etter mat: Vin 4

Spania

Ikke bare Rioja
For mange vinkjøpende nordmenn har nok rødvin fra Rioja lenge vært selve definisjonen på skikkelig fin vin. Fatlagret Rioja med sin rike, varme frukt (tenk jordbær) og søtlige aromaer av vanilje fra fatlagring på nye eikefat er vin som ”alle” liker – og som ikke nødvendigvis koster all verden sammenliknet med kvalitetsvin fra Italia og Frankrike.

Men Spania er ikke bare vaniljeduftende, feit Rioja med lang fatlagring på baken. De siste tyve årene er spanske vinmakere blitt nødt til å tenke nytt, i tråd med endringer i vinmarkedet. Nå jakter mange vinmakere på rene fruktaromaer og lettere viner, mens Riojas gamle vinslott møter hard konkurranse fra andre, offensive regioner med Ribera del Duero i spissen. Konkurransen kommer dessuten ikke bare fra landsmenn. I det norske vinmarkedet har blant annet rimelig sør-italiensk og sør-fransk vin (ikke minst på papp) bidratt til å folks smak og kjøpevaner de siste årene.

Kategorier
Tradisjonelt deles spansk vin inn i tre kategorier. Crianza er viner med ett års fatlagring og ett års lagring på flaske før de legges ut for salg. Reserva lagres ett år på fat og to på flaske, mens Gran Reserva er ”gamlefar” med to år på fat og tre år på flaske før salg. Noen produsenter venter adskillig lenger. Toppvinen vega Sicilia Unico fra superpodusenten Bodegas Vega Sicilia i Ribera del Duoro kan være et drøyt tiår gamle før de legges ut for salg – til en pris som skremmer bort de fleste av dem som er så heldige å komme over en flaske.

Tempranillo
Spanias viktigste rødvinsdrue er Tempranillo og Garnacha. Her vil vi benytte anledningen til å slå et slag for Palomino-druen, som brukes i produksjonen av Sherry fra og omkring byen Jerez de la Frontera i Andalucía helt syd i landet. Er det noe flere burde oppdage ved vinlandet Spania, så er det landets fabelaktige Sherryer.