Frem
Her kommer testene

vinnavn
Tyskland

Det er mange nordmenns første møte med vin:
De halvsøte, rimelige tyske hvitvinene med navn som Reiler vom Heissen Stein, Liebfraumilch og Blue Nun.

Selv følte vi oss veldig sofistikerte da vi som 18-åring handlet vår første flaske Black Tower, en ”lissom-leirkrukke” fylt med halvsøt og aromatisk vin som det skulle gå noen år før vi lærte å forstå som tilnærmet udrikkelig. Det er et faktum at svært mange nordmenn aldri kommer til denne konklusjonen, men tvert i mot koser seg med sin Liebraumilch hele sitt vindrikkende liv.

De halvsøte billigvinene har gitt tysk vinindustri et ufortjent dårlig ry. Nylig smakte vi en knastørr og fabelaktig aromatisk Gunderloch Riesling. Det er ikke ofte vi har drukket bedre hvitvin. Langs Rhinen fra Koblenz i nord til Deidesheim i sør og i Moseldalen fra Koblenz i nord til den tysk-franske grensen i sør utøves stort, tradisjonsrikt vinhåndverk i regioner som Rheingau, Rheinessen, Pfalz og Mosel-Saar-Ruwer. Så har de også holdt på noen århundrer, de tyske vinfamiliene.

Klima
Som nevnt over lages det fabelaktig tørr hvitvin av rieslingdruen i de sydligste vinområdene i Tyskland. Men kjølig klima gjør at mye tysk vin tilføres sukker for å nå tilstrekkelig alkoholnivå i gjæringen. Men også blant de halvsøte vinene – og ikke minst de søte dessertvinene – finnes det fabelaktig mye god og relativt sett prisgunstig vin å oppdage.

Klassifisering
Det tyske systemet for vinklassifisering organiserer vin etter geografisk opphav og produsent, samt kvalitet og søthetsgrad. Kvaliteten går i stigende rekkefølge fra Detuscher Tafelwein (tysk bordvin) via Landwein (landvin) til Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (forkortet QbA, kvalitetsvin fra en spesifikk region) til Qualitätswein mit Predikat (QmP, kvalitetsvin med avstamning). Sistnevnte kategori kan ikke tilføres sukker. Søthetsgrad sorteres i stigende rekkefølge fra Kabinett via Spätlese,