Her kommer testene

vinnavn
USA

Det var ikke for ingen ting at de kalte det Vinland, vikingene som kom til det amerikanske fastlandet. Men vinplantene som vokste vilt på kontinentet var av dårlig familie. Det er bare druer av plantefamilien Vitis vinifera som gir skikkelig vin, noe immigranter fra Europa oppdaget da de førsøkte seg på vindyrking på lokale planter på 1700- og 1800-tallet.

Løsningen – trodde man - ble å frakte over vinstokker med båt fra Europa. Men med på kjøpet fikk man blant annet den fryktede vinlusen Phylloxera, en liten råtass som spiser opp plantenes røtter. Redningen ble rene vinstokker fra de spanske koloniene i det som nå er New Mexico og California.
Forbudstiden

Neste smell var forbudstiden på 1920-tallet. Men den voksende amerikanske vinindustrien lot seg ikke stoppe, og i dag er spesielt California, anført av kraftsenteret Napa Valley nord for San Francisco, en betydelig vinprodusent med internasjonalt ry. Også andre stater som Oregon, Washington og New York kommer etter, dog uten helt samme hjelp fra en gunstig klima.
Druesorter


Hovedtyngden av vin fra California er laget på klassiske franske druesorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir og Charonnay. Man forsøker seg også på Syra, Sangiovese, Riesling og Sauvignon Blanc – blant annet. Californias eneste unike drue er Zinfandel – trodde man, til det ble oppdaget at denne druen er identisk med italienske Primitivo.

Stil
Som en grov generalisering kan man si at den californiske stilen er varm, fruktig og relativt kommersiell. Amerikanske vinmakerne lager både billig bulkvin og vin av høy, internasjonal klasse. Cabernet-viner fra California har ved flere anledninger slått de mest prestisjetunge Bordeaux-vinene i internasjonale blindsmakinger, og koster deretter.